Peter Handke: Niko neće da prizna koliko su Srbi stradali!

0
103
Podelite ovo sa prijateljima

Slavni pisac Peter Handke optužio je Andželinu Džoli da je odgovorna za lošu sliku o našem narodu, ali da Srbija nema novca za lobiranje u inostranstvu.

Nemački pisac i aktivista Peter Handke istakao je na skupu “Beogradski kontrapunkt” da je zločin protiv čovečnosti to što je potreban novac da bi se ispričala svoja verzija priče, istorijske istine i da Srbija taj novac nema.

“Kome pripada istorija i pravo da priča istoriju o ratu? Srbi nemaju pravo da pričaju svoju istoriju, svoju priču u Holivudu. Jugoslovenski ratovi, rat Srba, Hrvata, Bosanaca, istorija rata, sve su to kupili Amerikanci. Imate Anđelinu Džoli i druge… to mi se zgadilo”, kazao je Handke na skupu na kojem su učestvovali i Milovan Danojlić, Ju Hua, Frederik Begbede, Zahar Prilepin, s domaćinima Emirom Kusturicom i ministrom Vladanom Vukosavljevićem.

Reditelj Emir Kusturica se nadovezao da je Anđelina Džoli s filmom “U zemlji krvi i meda” dobila ideološki zadatak da doda još malo crne boje na srpski narod. “Srbi mogu snimiti najbolji film, ali su njegovi dometi ograničeni. Naša kultura, naš junak i antijunak imaju svoje mesto”, primetio je naš proslavljeni reditelj.

Akademik Danojlić smatra da u svemu leži odnos snaga i konstatuje da dvostruki pogled Srbije, prema jačem i prema slabijem, daje izvesnu zrelost koja nije dostupna svakome.

“Mala zemlja, mali jezik, mala kultura, mnogo smo videli i mnogo smo stradali. Ta iskustva nas čine posebnim, zrelim i otvorenim da gledamo u više pravaca, a ne samo prema sebi i prema jačem, uviđajniji smo prema slabima, otvoreniji prema onima koji stradaju više od nas. To je uloga kulture u našoj zemlji”, naglasio je Danojlić.

“Milovane, prestani da Srbiju nazivaš malom zemljom. Vi ste velika zemlja, možda dosadna, ali velika”, usprotivio se Handke.
Izvor: Kurir

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments