Nikita Milivojević za “Blic”: Živimo apsurd i tragikomediju

0
111
Podelite ovo sa prijateljima

Most je jedna od najvećih civilizacijskih ideja – kaže reditelj čija je predstava „Na Drini ćuprija“, po delu Ive Andrića, premijerno izvedena 9. juna na festivalu u Atini.

Priča o ovoj premijeri krenula je podsećanjem na istoimenu predstavu, ispostaviće se vrlo hvaljenu, koju je radio u Diseldorfu 2010. godine („Šaušpilhaus“).

– Već tada u Diseldorfu je postojalo veliko interesovanje da je prenesem u Atinu. Smatrao sam da to tada ne treba da činim. Sada je umetnička uprava festivala ponovo uputila poziv koji sam prihvatio. Vrlo su zainteresovani za Andrića. Dodatno smo se bavili dramatizacijom koju sam uradio za Diseldorf.

Neka osnovna nit je…?

– Most je velika i snažna civilizacijska ideja, zatim fascinantna Andrićeva ideja da nešto što se dešava hiljadama kilometara daleko ima kao neki talas, odjek i na ono što se zbiva i živi hiljadama kilometara daleko, ideja o velikoj povezanosti mnogih stvari kroz vreme i prostor. Vidljivoj i nevidljivoj. Povezanosti koja utiče, menja našu stvarnost i živote. Kao i ideja ne samo da smo svi povezani nego i, da citiram Andrića, da je naša nada uvek na drugoj strani, tamo negde…

Bavite li se savremenim trenutkom?

– Ne eksplicitno ali postoji puno toga što se prepoznaje. Ponovo je na delu neki sumanuti susret istoka i zapada gde opet zapad vrši presiju na istok. Jer ovo što danas žive, Grci vide kao vid okupacije.

A mi?

– Mi živimo neku sličnu situaciju. Njihova je izrazitija. A naravno sve što se dešava ima direktne posledice na lične živote. Andrić se tom temom uticaja istorije na pojedinca briljantno bavio i oni to, naravno, prepoznaju.

Kakav je njihov odnos prema ovom trenutku istorije, neoliberalnom konceptu, korporacijskom kapitalizmu…?

– Suštinski, nemoćni su. Mogu povremeno da prave proteste, ali… Ružna je to stranica neoliberalnog kapitalizma koji podrazumeva beskrupuloznu krađu u kojoj je učestvovala i mala grupa njihovih ljudi dovodeći u pitanje budućnost čitave zemlje.

Kojih, kakvih ljudi?

– Kao i svuda. Korumpiranih koji su se obogatili, a čije pare čak i nisu u toj zemlji.

Kod nas?

– Ista stvar. Korumpiranost je postala legitimna. Osećam se glupo kad treba o tome da pričam. Jer to svi vidimo i svi znamo. Banalno je više pričati…

Kuda to vodi?

– U grčku tragediju.

Pozorišnim jezikom u kom žanru živimo?

– Ne umem jasno da odredim, ima apsurda, tragikomedije.

I šta čovek tu (ne) treba ili (ne) može da čini?

– Možda treba govoriti, ponavljati 100 puta… Veliki je problem što ako se povučeš, to je defetizam, ako govoriš i boriš se, ispadaš i sam sebi budalast i smešan. Opskurna situacija. Kao da je smišljen i za jedino važeći postavljen idiotski recept – ako drugi laju, ti jedino što možeš je da laješ više, a ako ujedaju, moraš da ujedaš jače da bi opstao. Ali onda se pitaš kako živeti u tome, nemamo svi stomak za to.

Šta se dešava sa „Šekspir festivalom“ koji radite u „Vili Stanković“ u Čortanovcima? Niste podržani ove godine na konkursu…

– Mučimo se tokom čitave godine da nešto uradimo, napravimo, a onda mi se već drugu godinu dešava da ne dobijemo nikakva sredstva i onda u zadnjem trenutku menjam repertoar, pišem mejlove u kojima se izvinjavam ljudima koje sam bukirao, koji su mi ostavili termine… Dovodim sebe u strahovito neprijatnu situaciju. Ali to ne zanima ljude koji po komisijama odlučuju o sredstvima. Ovih dana dobijam puno mejlova hoće li biti festivala, neće… Neka vrste podrške koja će, nadam se, omogućiti da se taj festival ipak desi.

Saopštenje žirija je dovoljno

S obzirom na to da je Nikita Milivojević 3. juna ujutro već bio u Atini, u gotovo celodnevnim probama predstave „Na Drini ćuprija“, jedini način da ga naknadno pitamo za komentar odluke žirija 62. Sterijinog pozorja čiji je bio član je bio telefonom, odnosno SMS-om, a njegov odgovor je glasio: “Sa svima u žiriju sam se dogovorio da damo zajedničku izjavu i ne bih nešto posebno imao da dodam“.

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments