Kusturica za “Blic”: ZAVRŠIO SAM DUGU ETAPU ŽIVOTA I STVARALAŠTVA

0
100
Podelite ovo sa prijateljima

Kroz ista vrata na koja sam pokucao prvi put, evo, zadovoljan sam i izašao, kaže ekskluzivno za “Blic” poznati reditelj čiji film je osvojio „Mladog zlatnog lava“ na Filmskom festivalu u Veneciji.

Film „Na mlečnom putu“, u kojem Monika Beluči i on igraju glavne uloge, na Mostri je osvojio nagradu „Mladi zlatni lav“ od žirija mladih ocenjivača.

Kusturica priča kako je njegov „politički testament“ dočekan na Mostri.

– To je bila uzbudljiva i katarzična premijera, to su bile i obe novinske projekcije i sve što je pratilo taj događaj. Nama je trebalo takvo učešće pošto je na festivalima velika koncentracija kritičara. Ono što je napisano do sada i što je meni došlo pod ruku u najvećem broju je razumevanje filma i tumačenje koje će pomoći distribuciji filma svuda gde je film prodat. Kao što sam pre odlaska i rekao, nagrade nisam očekivao pošto to zavisi od mitologije koja u različitim periodima bira svoje pobednike – poručuje Emir Kusturica.

Festivali su, kaže, zaštitnici filmova, i zato mu je „drago što su Sloboda Mićalović i Monika Beluči podelile radost koju film može da proizvede kod ljudi koji prvi put gledaju film“. Najavljuje da će zasad po strani ostaviti svoj zanat.

Dosta je bilo takmičenja na festivalima

Foto: Profimedia Dosta je bilo takmičenja na festivalima

– Život filma „Na mlečnom putu“ je započeo, a ja sam završio dugu etapu mog života i stvaralaštva. Ako jednom opet napravim neki film, sigurno neće biti u sportskoj trci koju poznaje ovo vreme. Uostalom, moja pojava izaziva kontroverze, a kako i ne bi kada je vreme u kojem živimo dramatično – navodi srpski reditelj.

Osvrće se na svoj opus, ocenjuje da su se vremenom promenili jezik filma i gledaoci.

– Kada sam ja pravio prve filmove i kada su se dešavali zemljotresi, svi smo saosećali s tragedijama bilo gde da su se dešavale. Danas u Italiji pogine 290 ljudi, to bude vest dva dana, a posle kao da zafali nova tragedija. Dnevnik ne vredi ako negde nije bio neki pokolj. Svet je postao otvorena pozornica, film koji neprestano teče i nikad dovoljno tragedija i mrtvih da nas, otupele, probudi i učini bićima koja stvarno saučestvuju u stradanju drugih. Promenio se pristup realnosti, promenio se film, ali i gledaoci. Ipak, treba verovati da je umetnost, pa i film, kultura božjeg porekla – smatra Emir Kusturica

blic.rs

 

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments