“Kriza demokratije na Balkanu uprkos približavanju EU”

0
95
Podelite ovo sa prijateljima

Brisel — Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber ocenio je da na zapadnom Balkanu postoji kriza demokratije uprkos naporima da se zemlje pridruže EU.
Prema njegovim rečima, države nisu napravile veliki napredak kad je reč o demokratiji i manje su demokratske no što su bile pre 10 godina, sto je, kako je ocenio “donekle povezano s porastom autoritarizma, ozbiljnog propadanja slobode medija, barem u nekim državama”.

“Opozicija je veoma slaba”, rekao je Biber gostujući u emisiji “Forum Evropa” ma televiziji N1 u kojoj je predstavljena nova studija ekspertske grupe Evropskog fonda za Balkan po kojoj su se demokratske slobode u državama jugoistočne Evrope ili zapadnog Balkana tokom protekle decenije smanjile ili stagniraju.

Biber smatra da je i EU postala manje privlačna, jer je bila opsednuta sopstvenim krizama ali da je snaga EU mnogo veća na zapadnom Balkanu nego bilo gde drugde u svetu.

Član Evropskog parlamenta Eduard Kukan ocenio je u emisiji da je teška situacija u celom regionu nastala je i zbog toga što je EU bila spora i nije pravilno reagovala.

“Tražimo od država kandidata ili buducih kandidata da nešto ispune, a kad ispune, trebalo bi da ispunimo svoj deo, ali neke stvari se nisu desile pa razumem zabrinutost država na zapadnom Balkanu. Ali mislim da se sad situacija postepeno menja”, smatra Kukan.

Na pitanje šta evropski parlamentarci poruče Aleksandru Vucicu kad razgovaraju s njim u Beogradu, Kukan kaže da su spomenuli sve probleme otvoreno, uključujcući slobdodu medija, usaglašavanje sa spoljnom politikom EU.

“Izrazili smo svoje mišljenje, koje naš partner u diskusiji nije uvek delio, ali… Teško mu je da prihvati slobodu medija, uvek pokušava to da objasni. Uvek razgovaramo o odnosima s Rusijom. O vladavini zakona, korupciji…”, objašnjava Kukan.

Ivan Jakovčič iz Evropskog parlamenta dodaje da je dijalog neophodan jer je potrebna stabilna Srbija.

“Srbija je veoma važna za sve na zapadnom Balkanu, a i za države clanice EU. Vučić je izabran, moramo poštovati demokratiju i rezultate, ali s druge strane, i Vucic treba da poštuje ljude koji nisu zadovoljni time. I molimo ga da nade rešenje i dijalog s njima”, kaže on.

Jakovčič navodi da EU drži fokus na državama zapadnog Balkana.

“Ali mislim da to nije dovoljno. Mislim da moramo pronaci bolju formulu za Balkan”, dodaje on.

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments