Danas su Sveta Trojica: Slavimo silazak Svetog duha na apostole

0
100
Podelite ovo sa prijateljima

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni hrišćani danas proslavljaju Svete Trojice, u spomen na Silazak Duha Svetoga na apostole. Ovaj veliki događaj se odigrao pedeseti dan posle Hristovog vaskrsenja, stoga ga obeležavamo 50. dana nakon Vaskrsa, obavezno u nedelju.

Postoji i naziv Duhovi, koji se zadržao još iz staroslovenskog vremena, a koji je uneo zabunu u verujući narod: praznik se odnosi na Svetog Duha, koji je samo jedan, a ne više, kako se pogrešno zaključilo iz imena.

Hrišćansko predanje kaže da je silaskom Svetog duha na apostole završeno osnivanje Hristove crkve, pedesetog dana nakon njegovog raspeća, tokom kojih su apostoli nastavili da propovedaju veru njegovu.

Ovaj praznik se slavi tri dana, i to su duhovska nedelja, ponedeljak i utorak. Dva dana ranije, pre Duhova, na groblju se održavaju takozvane otvorene zadušnice. Veruje se da se u tom periodu “otvaraju” grobovi i da se može razgovarati sa mrtvima. Običaj je i da se na samoj humci poslužuje hrana (panaija) za dušu umrlog.
Unosi se cveće u hramove

Na veliki hrišćanski praznik Sveta Trojica narod tradicionalno posećuje manastire ovog imena i traži oprost grehova, uslišenje molitve ili lek za bolesti.

U hramove se unosi sveža zelena trava i cveće, a posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Ovaj praznik slave katolici, pravoslavci i mnoge druge hrišćanske crkve.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest.

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu.
Na sabor SPC doneta odluka: Crkva osniva specijalno odeljenje za praćenje sekti i jeretika!
Izvor: BKTVNews, Kurir

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments