Da li će i žene koje spopadaju i proganjaju muškarce u Srbiji ići u zatvor: Imamo odgovor!

0
136
Podelite ovo sa prijateljima

Ovih dana se svi, kada je u pitanju novi zakonik, obraćaju muškarcima

Pre nekoliko dana Srbiju je na noge podigao novi zakonik, koji je u narodu već prozvan kao – zakon o udvaranju.

Stupio je na snagu 1. juna, a obuhvatio je četiri nova krivična dela: proganjanje, polno uznemiravanje, sakaćenje polnog organa i zabrana prinudnog braka.

Kao što smo već pisali, cilj je da se onemogući da osoba stupi u neku vrstu kontakta sa drugom osobom bez njenog pristanka. Zapravo, ne sme da se dozvoli da neko nekome ugrožava fizički ili psihički integritet.

Krivično delo polno uznemiravanje je usmereno na zaštitu dostojanstva osobe i predstavlja meru za kontinuirano uznemiravanje koje bi kao posledicu imalo narušavanje ritma neke osobe, bilo da se to uznemiravanje vrši putem društvenih mreža, telefona, pisama… 

Verovatno ste, čitajući vesti o ovom zakonu, primetili da se svi obraćaju muškarcima.

Danima se već kroz javnost provlače rečenice sledećeg tipa – U slučaju da ženi udelite kompliment mimo njene volje ili da to radite napadno, ako pogledate ženu, ako se obratite ženi… A, složićete se, tek ponegde je provučena po koja rečenica u kojoj su i žene upozorene na posledice udvaranja muškarcima.

Naravno da ovaj zakonik važi i u suprotnom smislu. Nasilje, seksualno uznemiravanje, može da bude sa strane oba pola. Podrazumeva se da važi za oba pola. Žene mogu biti nasilne podjednako kao i muškarci – rekao je za Telegraf.rs Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije.

Okej, hajmo sada iskreno, koliko vas je pomislio na uznemiravanje muškaraca od strane žena kada je prvi put pročitalo vest o novom zakoniku?

Naime, sumnjamo da bi bilo kom muškarcu smetalo da mu neka žena, dok recimo igra basket, dobaci da ima dobro telo. Ne verujemo da bi je tužio zbog toga… 

Verujemo da se slažete sa nama. Svoje mišljenje ostavite u komentarima. 

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments