ФРАНЦУСКА У СТАЊУ РАСПАДА: Народ на улицама, не раде железнице, цела змеља без струје…

0
475

Угрожено је чак и одржавање Европског првенства у фудбалу, које чак ни терористички напади нису успели да одложе.

Чланови француског синдиката ЦГТ гласали су за координисану серију штрајкова у свих 19 француских нуклеарних електрана и прекид испоруке електричне енергије.

Ројтерс наводи да ће штрајкови бити одржани у оквиру протеста који се одржавају широм Француске са циљем да се влада натера на повлачење спорног плана реформе радног законодавства.

„Сва постројења за производњу електричне енергије гласала су за штрајк који почиње у четвртак. Свих 19 нуклеаних електрана гласало је за штрајк. Са прекидом испорука струје почећемо вечерас“, изјавио је Ројтерсу званичник синдиката ЦГТ у компанији за производњу електричне енергије ЕДФ Лоран Ланглар.

Француска је данас већ паралисана штрајком железничара који су обуставилипосто полазака брзе железнице и половину регионалних линија.

Следеће недеље би у паризу требало да почне Европско првенство у фудбалу, а од железнице се очекивало да превезе око 2,5 милиона посетилаца. Како ствари сада стоје, уколико влада не попусти захтевима штрајкача, питање је да ли ће у овим околностима уопште бити могуће организовати највећи европски спортски догађај.

(Тањуг/Правда)