У СКУПШТИНИ „ДРЖАВНИ УДАР“: Мићуновић прекинуо седницу, СНС и СПС наставили даље!

0
425

Председавајући парламентом Драгољуб Мићуновић прекинуо је конститутивну седницу и њен наставак најавио за понедељак, 6. јуна

У скупштини су након тога остали посланици СНС и СПС и у току је ванредна седница који држи нова потпредседница напредњака Марија Обрадовић.

Она је тада рекла да је реч о најсрамотнијем и најбезобразнијем начину председавања.

Коментаришући председавање Драгољуба Мићуновића рекла је да се никада није догодило да неко на тај начин злоупотребљава функцију, за коју је рекла да је почасна и да није реч о реалној моћи.

Мићуновић је рекао да је седница почела у 10 сати, да су на списку још 33 пријављена говорника и да, пошто неки од њих могу да дуго говоре по Пословнику, прекида седницу, која ће бити настављена у понедељак.

Посланици владајуће већине су негодовали због тога. Једни кажу да је то све по правилима, док су други чак говорили и о „државном удару“, наводи репортер Б92 са лица места.

Из њихових редова се могло чути да је прекид седнице „скандал“ и „срамота“, док је Маја Гојковић изјавила да Драгољуб Мићуновић није имао никакву основу да прекине седницу.

Марија Обрадовић је навела да је опозиција видела да је истрошила време и да младе снаге снаге СНС-а неће да ћуте. Указала је и да су напредњаци имали и велику подршку других посланичких група и поручила да није било разлога се прекине дискусија.

Марија Обрадовић каже и да је у току дана Мићуновић небројено пута прекршио пословник. Најавила је да ће напредњаци одржати конференцију за новинаре на којој ће објаснити разлоге да се настави дискусија.

„Наставићемо по њиховом термину и победићемо“, рекла је Обрадовићева.

Рекла је да није доведено у питање конституисање Скупштине јер су верификовани мандати посланика.

„У питању је избор радних тела, губимо два дана у важном тренутку“, каже Обрадовићева и додаје да се то догађа у моменту када су напредњаци показали добру вољу и пристали и на седмо потпредседничко место.

Парламент је раније током дана конституисан потврђивањем 250 мандата, а посланици су око 14 сати започели расправу о избору председника парламента.

За ту функцију је предложена Маја Гојковић (СНС).

На дневном реду прве седнице новог сазива парламента још је И избор потпредседника парламента, именовање генералног секретара И формирање скупштинских радних тела.

Посланик ДС и председавајућу парламенту Драгољуб Мићуновић изјавио је вечераас да је прекинуо конститутивну седницу јер је сматрао да су бројне полемике и касни избор председника недостојни парламента.

– €œТри пута сам упозорио представнике владајуће већине да тако опстуруишу избор председнице парламента, јер се бесконачно јављају за реплике. Упозорио сам да није добро да бирамо председницу у поноћ или иза поноћи, по мраку, него да је изаберемо нормално дању, када се то и ради€, рекао је Мићуновић новинарима у парламенту.

Мићуновић је навео да је у тренутку када се одлучио на тај потез било 33 пријављених и још неколико говорника који имају право на пола сата говора, што значи да би се у избор председника ушло иза поноћи.

– €œНе разумем у чему је проблем, нисмо у ратном стању, да је то питање живота и смрти да то одржимо иза поноћи. Такво понашање је деградирање парламента и то не могу да дозволим, бар док ја на то могу да утичемâ€, рекао је Мићуновић, наводећи да је он тим поводом хтео да одржи консултације, али да се шефови клубова нису одазвали.

Каже да му није преостало ништа друго него да се после викенда настави седница, у нади да ће у току тог дана да се све заврши.

– œЖелим да у миру и разговору обавимо тај посао на нормалан и културан начин. Све друго су неразумни пристици и није добро за сам парламент, рекао је Мићуновић, додајући да је потрошено најмање пет сати за дисквалификације неистомишљеника.

РЕАГОВАЊЕ ЛИДЕРА СТРАНАКА

Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да је СНС опструисала избор свог кандидатата за председника парламента на конститутивној седници, која је вечерас прекинута.

– Ово је једна сцена која је била непотребна у новом сазиву на конститутивној седници, рекао је Обрадовић новинарима у парламенту.

Он сматра да се „озбиљна нерзвоза“ увукла у редове напредњака који, како је рекао, „добро осећају да имају мање посланика, да су добили јаку опозицију и још увек не могу да се навикну да овог пута парламент неће бити позориште“.

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић изјавила је да је добро што је председавајући конститутивном седницом парламента Драгољуб Мићуновић искористио своје право и прекинуо седницу јер, како је рекла, није било смисла да се седница одвија на начин на који се одвијала. Рашковић Ивић је навела да се нада да ће се седница у понедељак наставити у другачијој атмосфери.

Лидер СПС Ивица Дачић изјавио је вечерас да је 24 година у политици и да никада конститутивна седница није прекинута на начин како је то урадио Драгољуб Мићуновић (ДС), без консултација са представницима других посланичких клубова и парламентарном већином. „Председавјаћи није председник парламента и, уз дужно поштовање његових година и искуства, очигледно да та одлука има и политички приступ“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре посланичког клуба СПС у парламенту.