Русија се у тишини наоружава за одбрану од… (ВИДЕО)

0
376

Војни објекти на Курилским острвима биће ојачани најновијим системом безбедности „Стрелац-сат“ који ће омогућити да се преко заштићених комуникационих канала предају саопштења о ванредним ситуацијама, саопштила је федерална агенција за специјалну градњу „Спецстрој“.

Руска војска опремљена је новим паметним сатом. Уређај назван “стрелац” може да функционише и након нуклеарне експлозије. Између осталог, одликује се функцијама за позиционирање и позиве у помоћ.
Стрелац или на руском “Стрелетс” је производ компаније “Аргус-Спектр” и изгледа попут сваког другог ручног сата.

Паметни сат одржава сталну везу с командном базом преко заштићене дигиталне везе користећи тајне таласе које је практично немогуће пресрести, јер су за тако нешто потребне снажне електронске сметње, које би због јачине биле лако откривене.

Ако вам је потребна хитна помоћ, сат ће послати позив бази. Ако војник престане да дише или се не помери 45 секунди, сат шаље знак за узбуну. Иста ствар догађа се ако је војник отет, ако је из било којег разлога напустио територију на којој се налази или ако је једноставно скинуо сат с руке.

 

Нова технологија треба да осигура безбедност војника.

Раније су представници Источног војног округа, у чији састав улазе курилске јединице, објавили мере које се предузимају за јачање одбране Далеког истока.

Командант снага тог округа генерал-пуковник Сергеј Суровикин за њих је изјавио да су без преседана. Према његовим речима, модернизација ће омогућити да се потпуно искључи могућност „чак и најмањих претњи“.

Наводи се да Министарство одбране планира да на Курилима распореди снаге Тихоокеанске флоте.

Путин спреман за окршај

Русија ће ојачати своје војне снаге од западних граница па до пацифичких острва, саопштила је руска војска. То је територија која се простире дуж 11 временских зона.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је рекао да размештање снага НАТО-а близу западних граница Русије разлог за забринутост, због чега ће у западном војном округу бити образоване нове јединице, међу којима су две нове дивизије.

Војне снаге на западу Русије добиће 1.100 нових оружаних система, међу којима авионе, хеликоптере, тенкове и оклопна возила.

На истоку Русије војска ће разместити антибродске ракетне системе „Бал“ и „Бастион“, као и нове беспилотне летелице на југу Курилских острва, око којих се Москва спори с Јапаном.


Антибродске ракете, које треба да буду постављене на спорна острва, могу да гађају мете на више од 300 километара.

Шојгу је рекао да Русија разматра могућност успостављања поморске базе на тим острвима.

Бродови руске Пацифичке флоте би требало да посете ту област како би се испитале могуће локације, додао је руски министар одбране.

Он је рекао да ће Русија наставити да јача војно присуство у арктичком региону.

Кремљ је раније као приоритет поставио ширење руског војног присуства на арктички регион како би штитили национални интереси у тој области богатој нафтом и другим ресурсима.

Јапан хоће нагодбу

Токио намерава да настави преговоре са Русијом око решавања спора око Курилских острва и да закључи мировни договор између две земље, изјавила је јапанска министарка за питања у Окинави Аико Шимаџири.

„Заиста бих желела да нам се врате острва. Ми смо посвећени наставку преговора и желели бисмо да решимо проблем око власништва над острвима и да закључимо мир“, рекла је Шимаџири.

Курилска острва су предмет вишегодишњег територијалног сукоба Русије и Јапана. Токио полаже право на острва Кунашири, Еторофу, Шикотан и групу Хабомаи острва која деле Охотско море од Пацифика.

Територијални спор спречио је Русију и Јапан да потпишу мир након завршетка Другог светског рата.

Подсећамо, Јапан није чланица НАТО, ове године представници алијансе поново су позвали на прикључење Јапана Северноатланском савезу.

Јапан страхује да би се прикључењем додатно uгрозила његова безбедност због нерешеног спора, као и да би позиционирањем Јапана у НАТО Русија у потпуности одбацила идеју о враћању острва.

Јапан је прошле године купио носач хелихоптера упркос забранама које су им наметнуле савезничке снаге након пораза у Другом светском рату, када су ограничења и норме о новоу наоружања које смеју да поседују уграђене у Устав Јапана, по коме ова држава не сме да поседује носаче авиона итд…

Извор: Спутник