НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ – “НУДОЛ“: Пентагон у страху, Руси могу да паралишу војску САД!

0
449

Вашингтон је у страху након што је Русија прошле недеље успешно тестирала ракетни систем „нудол“, који може да погоди било који сателит и остави САД без комуникационих, војних и шпијунских справа.

Антисателитски пројектил лансиран је у среду из војне установе „Плесетск“, а цео маневар пратили су Американци преко својих сателита, који су и потврдили да је тест био успешан.

Слаба тачка ГПС

– То је велики корак за Русију, чији председник већ увелико модернизује стратешки арсенал – навели су амерички војни званичници.

Кремљ тврди да је у питању нови систем који чине ракете дугог домета, попут антиракетног система С-500, и наглашава да ће служити искључиво у одбрамбене сврхе.

Међутим, Пентагон, који такође поседује сличне ракете, у страху је да ће Путин наудити америчкој одбрани.

– Могли би да нам униште ГПС систем, телекомуникације, осматрачке и научне сателите. Уништење ГПС упропастило би нашу војску будући да користимо оружје навођено преко тог система. То би нам разбило одбрану – навео је бивши званичник Пентагона Марк Шнајдер за „Вашингтон фри бикон“.

Америчка штампа подсећа да је командант америчке ратне и свемирске авијације Дејвид Бак још у марту говорио о опасности од руске „нудол“ ракете.

– Москва види зависност наше војске од свемирских справа као рањивост и слабу тачку. Зато се Русија труди да развије и оснажи своје антисвемирске капацитете – рекао је Бак.

Такође, Обавештајна одбрамбена агенција САД је први пут у фебруару прошле године упозорила Конгрес на „нудол“ пројектиле.

– Јачање свемирске одбране један је од најзначајнијих сегмената руске војне доктрине. Путин отворено говори о томе да руска војска треба да има антисателитску одбрану и ради на истраживању у вези са тим – навели су амерички обавештајци.

И Кинези претња

Иначе, Русија је досад користила антиракетни систем „амур“, чији је „нудол“ наследник. Претходна верзија развијена је у Совјетском Савезу, а у употребу је ушла 1990. И „амур“ и „нудол“ могу да носе нуклеарне бојеве главе, а о перформансама новог система, на коме се ради од 2013, мало шта је познато.

Први успешан тест „нудол“ антисателитске ракете изведен је у новембру прошле године, али САД све до сада то нису потврдиле.

Пре Русије и Кина је тестирала своју антисателитску ракету „донг ненг-3“, која такође представља претњу Америци и њеним сателитима у Земљиној орбити.