ДСС-ДВЕРИ: Треба нам премијер мање окренут ЕУ, више Русији

0
329
Beograd, 23. maja 2016. - Predstavnici koalicija Dveri-DS S Bosko Obradovic i Sanda Raskovic Ivic na konsultacijama sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolicem. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Представници коалиције ДС С-Двери пренели су на консултацијама председнику Србије Томиславу Николићу два захтева, да се стане на пут изборној крађи и нерагуларностима, као и да мандат понуди неком ко је мање еврофанатик од Aлександра Вучића, изјавио је лидер Двери Бошко Обрадовић.

Како је додао, та коалиција ће у парламенту тражити формирање анкетног одбора који би утврдио истину о изборном процесу, али и промену изборног законодавства, како се изборне крађе не би понављале.

Други захтев, како је додао, је да се мандат повери неком ко је мањи еврофанатик од Вучића, наводећи да је и у самој ЕУ дошло до промена и да у њој сада доминира скептицизам према оваквој ЕУ.

„Треба нам премијер који је окренут мање ка ЕУ, а више ка Руској федерацији”, рекао је Обрадовић.

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић је подсетила на споразум између тадашњег председника СНС и лидера ДС С Војислава Коштунице у коме су се обавезали да неће бити промена Устава, као и да ће бити расписан референдум о уласку Србије у ЕУ и НAТО.

„Мандатар увелико говори о изменама устава, а о референдуму нема ни речи. Крајње је време за референдум о придруживању ЕУ”, рекла је она и додала да се ДСС противи свакој промени Устава.

Обрадовић је на питање да ли ће и у парламенту реаговати као на седници РИК-а, рекао да ће на неправду, крађе и лоповлуке увек да реагује.

Председништво Србије (ФОТО:  Flickr - Горан Нецин)

Председништво Србије (ФОТО: Flickr – Горан Нецин)

 

Завршене консултације о влади

После данашњих консултација представника странака које су ушле у парламент са председником Томиславом Николићем, јасније је ко жели да буде део нове скупштинске већине, ко чека позив мандатара, а ко сигурно неће бити део владе.

Поједини учесници састанка пренели су новинарима да ће Николић још данас поверити мандат лидеру напредњака Aлександру Вучићу, што би могло да се догоди у 15.30, за кад је председник најавио обраћање јавности.

Aко уследи, Вучићевом позиву одазваће се лидер социјалиста Ивица Дачић, председник ЛДП Чедомир Јовановић, председник СВМ Иштван Пастор и БЗД Муамер Зукорлић, док у владу сигурно неће демократе, СДС Бориса Тадића, радикали, Доста је било, ЛСВ, ДС С и Двери, пренели су представници тих странака новинарима после састанка са Николићем.

Лидер социјалиста Ивица Дачић сматра је да је и даље у најбољем интересу Србије да се сарадња са СНС настави, истиче да о томе још није разговарао с Вучићем, али да ће се његовом позиву одазвати.

„Свако би могао да наведе по неки разлог и против те идеје, али је један једини најважнији, а то је будућност Србије“, рекао је Дачић новинарима.

Упитан да ли мисли да ће га Вучић звати у владу, Дачић је рекао да је то питање за лидера напредњака.

Додао је и да би функционери социјалиста требало да поведу рачуна шта говоре у медијима јер питањима о сарадњи са СНС и евентуланом уласку у владу треба да се баве на страначким органима, а не да им медији буду „зид за плакање“.

Једини лидер коалиције СДС-ЛДП-ЛСВ који је дошао на консултације код председника био је Чедомир Јовановић, док су Борис Тадић и Ненад Чанак послали своје представнике.

Јовановић је новинарима после састанка са председником рекао да ће, уколико га Вучић позове, разговарати са њим о влади и тако оставио отвореном могућност да у њој учесвује, док су из СДС и ЛСВ поручили да дефинитивно неће бити део владајуће коалиције.

Упитан да ли уопште постоји коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ, будући да се Тадић и Чанак нису појавили на консултацијама, Јовановић је рекао да они нормално сарађују, да су разговарали о томе шта ће на састанку рећи председнику и да њихов недолазак не умањује постигнути договор.

Састанак председника са функционерима СРС Немањом Шаровићем и Наташом Јовановић трајао је свега 30 секунди, јер је Николић, према изјавама радикала, напустио просторију након што су му саопштили да немају намеру да улазе у Вучићеву владу и позвали га да поднесе оставку због „бројних афера“ и „лажне факултетске дипломе“.

„Николић није имао стрпљења да чује шта делегација СРС има да му каже и већ након 30 секунди је устао и напустио консултације“, рекао је Шаровић новинарима.

Шаровић је, на питање зашто лидер радикала Војислав Шешељ није дошао на консултације са Николићем, рекао да је то био протоколаран сусрет, а да би сусрет Николића и Шешеља требало да се одигра на другом месту и у друго време, у присуству новинара и јавности.

У владу Aлександра Вучића неће ни Демократска странка, чији лидер Бојан Пајтић каже да је Николићу пренео да је и сам одговоран што је Вучић на власти и да сноси део одговорности и за догађаје у Савамали, „изборну крађу“, „догађаје које урушавају правни систем државе“.

Председнику је замерке на економску ситуацију, непостојање владавине права и забрињавајуће стање у медијима пренео и лидер покрета Доста је било Шаша Радуловић.

Лидер ЂБ је рекао и да је Николићу пренео сумње о регуларности избора, на шта му је председник одговорио да би покрет Доста је било требало да добије податке које је тражио од РИК-а.

Како је навео, председнику је пренео и свој став о томе да ће Aлександар Вучић имати танку већину у парламенту те да ће то бити његов озбиљан проблем.

На састанку са Николићем, представници коалиције ДС С-Двери имали су два захтева – да се стане на пут изборној крађи и нерагуларностима, као и да мандат понуди неком ко је мање еврофанатик од Aлександра Вучића.

Они су, према речима лидера Двери Бошка Обрадовића, председнику пренели и забринутост због изборног процеса и да ће тражити формирање анкетног одбора у скупштини тим поводом.

Кад је реч о мањинским странкама, из СВМ и БЏ поручују да желе сарадњу са напредњацима, као и да је о томе већ било разговора са Вучићем, док Сулејман Угљанин каже да га нико није звао у владу, те да  у њој свакако не би учествовали.

Лидер СВМ Иштван Пастор рекао је да је до сад два пута разговарао са Вучићем и да ће се то питање конкретизовати кад дође време за то, док је председник БЏ Муамер Зукорлић казао да су спремни да буду део власти и да је већ имао иницијалне разговоре о томе са Вучићем пре неколико дана.