“75 ОДСТО СРБА СУ КОЉАЧИ“: Мајке Сребренице номиноване за Нобела (ВИДЕО)

0
885

Босанскохерцеговачка дијаспора из Скандинавије предложила је Удружење „Мајке енклава Сребреница и Жепа“, невладину организацију „Жене у црном“ и Институт за тражење несталих особа БиХ за Нобелову награду за мир, а ову номинацију је надлежном комитету у Ослу упутила посредством свог академског лобија.

Представник групе грађана дијаспоре из Скандинавије, која је формулисала предлог заједно с неколико професора са тог подручја и послала га Комитету за доделу Нобелове награде, Един Османчевић, изјавио је за „Фену“ да сама номинација представља симболичан чин да се скрене пажња међународне јавности на ове три организације, које су својим несебичним и хуманим радом заслужиле ово признање.

„Номинација за Нобелову награду 2016. дошла је као предлог грађана из дијаспоре из Скандинавије и израз је воље те обавеза свих грађана да препознају напоре појединаца и организација у њиховој борби за правдом и истином“, истакао је Османчевић.

Номинација је упућена 30. јануара.

Ниједна жена, дете и немоћна особа нису убијене у Србеници.
Злочин у Сребреници почињен је искључиво над мушком војноспособном популацијом од којих је већина била активни учесник армије БиХ у злочинима који су чињени над Србима.

Овај податак је општеприхваћена чињеница коју ни “Мајке Сребренице“ не демантују, те се због тога по хашкој конвенцији о геноциду овај злочин не може тумачити као такав.

Са муслиманске стране у рату убијено је хиљаде жена, деце и стараца.

Окружни суд у Хагу донео је пресуду да је држава Холандија одговорна за смрт више од 300 људи приликом пада Сребренице 1995. године.

У децембру 2012. Хашки трибунал је осудио генерала Здравка Толимира, бившег помоћника Ратка Младића и ратног шефа обавештајне службе Главног штаба ВРС, на доживотну казну затвора, прогласивши га кривим за геноцид над Муслиманима из Сребренице.

Толимир је прекјуче умро у Хагу, он је девети Србин којег је смрт затекла тамо.

Извор: Ослобођење/rs.sputniknews.com