Црна Гора: Србија да у службену употребу уведе црногорски језик

0
505

Генерални конзул Црне Горе у Сремским Карловцима Миодраг Канкараш позвао је општину Врбас да уведе црногорски језик у службену употребу, јер су за то испуњени сви законски услови.

„Захтев је обновљен и рачунамо да Врбас, који апсолутно то заслужује, треба да има у службеној употреби црногорски језик. Из остварења права на употребу језика, црпу се и друга права која су значајна за било коју националну заједницу“, рекао је Канкараш за данашњи новосадски Дневник.

Црногорски језик до сада је уведен у службену употребу у општини Мали Иђош. Црногорски конзулат у Сремским Карловцима је други по реду у Србији, поред конзуларног одељења при амбасади те државе у Београду.

Миодраг Канкараш је рекао да су амбиције појединих удружења биле да црногорски конзулат буде у Врбасу, месту Ловћенац или у Новом Саду, али је економски моменат био пресудан јер је конзулат у Сремским Карловцима смештен у згради Магистрата без накнаде.

„По мом мишљењу, није битно где се налази, важно је да функционише и то на задовољство свих, поготово нас у конзулату, а чини ми се и Карловчана, као и црногорске националне заједнице или исељеника који имају потребу да у конзулату завршавају одређене послове“, казао је Канкараш.

Према његовим речима, ако се стекну услови, у плану је да се отвори одељење или канцеларија генералног конзулата у Врбасу, где ће се једном или два пута седмично примати странке, чиме би се конзулат приближио простору где највећи број људи црногорске националне заједнице живи, а то су Врбас, Кула и Мали Иђош.

Додао је да ће у будућности посебно доћи до изражаја економска дипломатија, јер простора за привредну сарадњу, поготово између Војводине и Црне Горе, и даље има у великој мери.

У Србији, према последњем попису становништва, живи 38.500 Црногораца, од којих око 25.000 у Војводини.

(РТВ)