ЗЛОБНИ: Британци мрзе Србе вековима

0
439

Учествовали су и у стварању велике Албаније у жељи да спрече Србију да изађе на море, каже академик Драгољуб Живојиновић

БЕОГРАД – Британска резолуција о Сребреници, у којој се Срби оптужују за геноцид над Бошњацима, само је логична последица политике Британаца према Србији која сеже у векове, сматрају историчари.

Они кажу да су империјалистички циљеви Велике Британије били увек у сукобу са интересима Србије.
– У првој половини 19. века Велика Британија је штитила интересе Турске науштрб Србије. Они су и на Берлинском конгресу 1878. тражили да се Србија одрекне неких срезова на истоку Србије у корист Турака. Када је 1903. извршен атентат на краљевски пар Обреновић, Британија је била прва земља која је са Србијом прекинула дипломатске односе, и то је трајало три године – каже за Курир академик Драгољуб Живојиновић.

Британија је, подсећа, подржала анексију БиХ 1908., када су Аустроугари на силу припојили Босну, а против наших интереса су били и у балканским ратовима 1912. и 1913.
– Постоје подаци који показују да се Британија залагала за стварање велике Албаније у жељи да спречи Србију да изађе на море – додаје он, док историчар Момо Павловић каже да су Британци, када је почео Први светски рат, притисакали да се Србији одузму територије на северу како би рат био локализован:
– Британија је империјалистичка држава и њени интереси се никада нису поклапали са српским. Тако је било у Првом и Другом светском рату, али и након тога.Подржавали су сепаратистичке тенденције у СФРЈ, а подржавају и албанске терористе.

Историчар др Срђан Цветковић наводи да је Британска тајна служба велики новац уложила у преврат 27. марта 1941, који је увукао Краљевину Југославију у Други светски рат;
– Британци су тражили отварање новог фронта како би умањили своје губитке, што је имало катастрофалне последице по наш народ.

Велика Британија понудила нов документ у СБ УН
И НОВА РЕЗОЛУЦИЈА НА НАШУ ШТЕТУ

У новој варијанти британске резолуције о Сребреници само су козметичке измене, суштина је иста – Србија се и даље оптужује за геноцид.

Премијеру Александру Вучићу уручена је јуче та нова варијанта резолуције, у коју су унети и неки елементи руске резолуције. Ублажен је део који се односио на сексуалне злочине, па сада пише да су их чинили сви у конфликту. Међутим, и даље је наглашено да постојање геноцида не сме да се негира. Вучић је рекао да нов текст не може да се назове победом Србије:
– Ниједан текст резолуције о Сребреници за нас не би био лак. Пажљиво ћемо проучити предлог и радићемо све да заштитимо наше интересе.

  1. на Берлинском конгресу Британија тражила да се Србија одрекне неких срезова у корист Турске

  2. Британија била прва земља која је са Србијом прекинула дипломатске односе после атентата на краља Александра и краљицу Драгу Обреновић

  3. званични Лондон подржао анексију БиХ од Аустроугарске

1912-13. Британија је била против српских интереса у балканским ратовима

  1. на почетку Другог светског рата Британија тражила да се Србији одузму територије на северу

  2. британска тајна служба финансирала преврат 27. марта, којим је Краљевина Југославија увучена у Други светски рат