Савез за Србију као коалиција направио би бољи резултат него иједна странка или покрет који га чине појединачно. Рано је, међутим, говорити да ли је реално да озбиљније угрози власт.

Савез за Србију, који је формирао бивши градоначелник Драган Ђилас, окупиће до сада највећи број политичких субјеката, али је непознаница колики су домети његове коалиције.

Извесно је да ће део савеза бити Народна странка Вука Јеремића, Демократска странка и још неколико мањих грађанских покрета, а за сарадњу су расположене и Двери и Демократска странка Србије.

Бојан Клачар, извршни директор Центра за слободне изборе и демократију, каже за „Блиц“ да ће домети зависити од тога хоће ли то бити грађанска, проевропска опозиција или ће у њу ући и такозване патриотске странке.

– Уколико се буде правила грађанска опозиција на програмском нивоу, можемо очекивати да та коалиција, односно синергија тих странака, прави бољи резултат него иједна странка појединачно. Уколико се прикључе Двери и ДСС, промениће се и карактер те коалиције, биће временски орочена, акционог карактера, јер она неће бити у стању да понуди дугорочни програм – објашњава Клачар.

И спектар тема које Савез за Србију буде покретао, биће ограничен. Оно што је свима у коалицији заједничко јесте поимање прилика у медијима, правосуђу или у вези са изборима. С друге стране, однос према питању Косова, путу ка Европској унији или економска политика ће морати да сачекају јер се око тога учесници неће сагласити.

– Таква опозиција, у коју би ушле Двери, на пример, имала би лимите и зато што се не зна како ће је бирачи разумети. Такође, било би потешкоћа у раду. Дуже би се усаглашавале одлуке, сви процеси би дуже трајали и била би лакша мета за критике власти – истиче Клачар.

Владимир Пејић из агенције Фактор плус каже да још није најјасније да ли ће Савез за Србију бити странка или коалиција странака, да Ђилас то није најбоље објаснио, и да је зато тешко ставити Савез у истраживања.

– Ако буде коалиција, онда личи на ДОС, или да има елементе ДОС-а из 2000. године – каже Пејић.

Он каже да у сваком случају савез има потенцијала.

– Парадоксално је да се прави савез са ДС, а деле бирачко тело и Ђилас узима њихове бираче. У сваком случају, део око Ђиласа има потенцијал у Београду, ДС је тренутно јачи у Србији него у престоници, па је можда то логика. Тешко је претпоставити какве резултате могу да постигну, јер је СНС и даље доминантан – истиче Пејић за наш лист и наглашава да не треба заборавити да су СНС гласови Вучићеви и да је питање шта ће бити када он оде из политике.

Он каже да постоји доста непознатих када је реч о новој политичкој творевини – да ли је реч о коалицији или странци, ко су чиниоци, како ће функционисати, а постоје забуне и у организационом и терминолошком смислу око назива.

– Увођењем Двери и ДСС у игру, Ђилас покушава да постигне оно што је постигао СНС – да покрије и лево и десно и центар. Ипак, мислим да ту постоје два проблема. Прво, то се ради са позиције власти. Друго, Ђиласова опција је далеко израженија као грађанска и да ће тешко помирити грађанске бираче и патриотски блок.

– Савез тек треба да се позиционира, свако удруживање доноси снагу и поене, али мислим да је у овом тренутку ова коалиција лимитирана када је реч о резултату који може да постигне – истиче Пејић.

Он наглашава да је за Србију као друштво и грађане добро да постоји јак опозициони блок, али да се до подршке не може стићи декретом већ да она мора да се заслужи.

Јанковић неће у савез

Председништво Покрета слободних грађана Саше Јанковића саопштило је да није прихватљив предлог Драгана Ђиласа за стварање Савеза за Србију.

– Предлог није прихватљив јер се бави формом и поделом функција, уместо изградњом јасне политичке визије око које би се окупиле демократске снаге – наведено је у саопштењу. Јанковићу није прихватљива ни сарадња са Дверима.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here