Славни тенк Т-34 је један од симбола победе над фашизмом и права звезда Другог светског рата. Био је један од најпокретљивијих и најбржих тенкова тог доба.

Због својих карактеристика, а нарочито оклопа, постао је права ноћна мора за немачке војнике, за чије пројектиле је био готово непробојан, и ушао је у легенду.

Tenk koji je odbranio SSSR od Nemaca

Slavni tenk T-34 je jedan od simbola pobede nad fašizmom i prava zvezda Drugog svetskog rata . Bio je jedan od najpokretljivijih i najbržih tenkova tog doba. Zbog svojih karakteristika, a naročito oklopa postao je prava noćna mora za nemačke vojnike za čije projektile je bio gotovo neprobojan i ušao je u legendu.

“Panther” односно Панцер V (Sd.Kfz. 171) је директан одговор на појаву Т-34 односно његова копија (закључује се на основу облика, избора наоружања и сведочења немачких генерала) почео је да се пороизводи масовно у јануару 1943. Почетна серија Ausführung А је била завршена у другој половини 42 године. Била је лако оклопљена, 60мм чеоног оклопа и имала је топ KwK 42 L/70. Коришћена је за обуку. Серија Д која је имала ватрено крштење у Курској битки. Бочни оклоп од свега 50мм и склоност ка пожару је бројно стање свела на око 20% почетног стања. Мотор и трансмисија су били крајње непоуздани, По тврдњама Ханса Гудериана 43 од 250 тенкова није имало значајнији отказ ван борбрних дејстава. Недостаци су отклоњени у верзији Д2, Немачка индустрија је морала да технолошки сустиже Т-34 који је био значајно једноставнији за производњу и трошио вишеструко мање ресурса. Направљен је тенк који је имао одличне карактеристике у боју на даљину, али у блиској борби је био потпуно неадекватан (свега 16мм задњег оклопа). Све у свему, тешко је рећи да је одговор био брз, прошло је више од 18 месеци рата, верзија из 43 је била напоуздана, а техничке карактеристике нису биле преовлађујуће у односу на Т-34-76 Појавом Т-34-85 технолошки паритет је задржан тако да је Вермахт готово цео рат имао инфериорније наоружање.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here