Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун жалио се данас руском колеги Сергеју Лаврову на “амерички хегемонизам”, пише АП наводећи да ће та изјава вероватно закомпликовати односе са Сједињеним Америчким Државама имајући у виду планове за састанак Кима са председником САД Доналдом Трампом у Сингапуру 12. јуна.

Ким је рекао Лаврову да се нада интензивирању сарадње са Русијом која је, како се наводи, претходних месеци углавном остала на маргинама, када је Ким направио велико дипломатско приближавање Вашингтону као и Јужној Кореји и Кини.

screenshot

 

– Док се трудимо да се прилагодимо политичкој ситуацији пред америчким хегемонизмом, спреман сам да детаљно и темељно разменим мишљења са вашим лидерством и надам се да ћемо то учинити – рекао је Ким Лаврову, преноси АП.

Ким је и раније упућивао оштре изјаве а више пута је и претио нуклеарним нападима на САД , подсећа агенција уз напомену да данашња изјава долази у осетљивом тренутку када је један од Кимових највиших сарадника у Њујорку где разговара са државним секретаром Мајком Помпеом о планираном самиту.

Посета Лаврова Пјонгјангу указује на то да Русија жели да се укључи и осигура да је Северна Кореја информише о својим намерама.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here