Цигани морају бити Роми, јер ће највероватније они наследити Србију!

0
583

Будући да Цигани нису имали своје хроничаре, њихову историју је тешко реконструисати, али не и немогуће. Порекло Цигана, сматрало се, потпуном мистеријом до касног XVIII века, када је почела конструкција њиховог порекла из Индије која се доказивала путем раног језичког упоређивања (многи језици су на неки начин повезани са санскритом – првобитни језик на територији Индије).

Велики допринос у стварању фиктивног етноса из Индије у српској етнологији дао је и Тихомир Ђорђевић који је своју теорију засновао на лингвистичкој компарацији, фино ткање, немачког лингвисте Ридгера уз малу помоћ колеге Хаинриха Грелмана (Хеинрицх Греллман). Данас је опште (и погрешно) прихваћено да су емигрирали из Индије у Персију током раног средњег века, а у средњем веку населили су византијске области.

Обе културе оставиле су трага у ромском језику, а најчешћи страни термини као што су Зигеунер, Цингаро, Тзигане и тако даље произилазе из грчке атхинганои (атхинганои), што значи Недодирљиви.
Овај термин користио се од стране византијских аутора у XII веку и односио се на гностичку секту као и на паганске мађионичаре, мечкаре и дресера змија (оне које играју у платненим корпама). Током касног XIV века, Цигани су доспели на Балкан. У раном XV веку путовали су целом Европом. У Француској, Цигане су звали “Бохéмиенс”, јер су пристигли са писмом о заштити од стране Краља Бохемије тј. Сарацена (општи назив за муслимане у касном средњем веку) због свог оријенталног изгледа.

Пошто су сами говорили да су дошли из малог Египта, Французи су их звали Египтиенс, а Египтенерс или Хеиденс у Холандији. Савремена имена Цигани, Гитано, Гитане или неки еквивалент имена у Грчкој и на Балкану потиче, такође од “Египтиенс”. Међутим, Мали-Египат је био Венецијански регион на Пелопонезу, где су се Цигани населили пре него што су гурнути даље преко турских ратова.

Миграција Цигана у западну Европу коинцидира са северно Ренесансним сликарстовм. Нови интерес у описивању природе, света и њених људи направљени су ови путници егзотичним предметом уметничке радозналости. Дакле, у раним холандским сликама, у којима су ови наводни Египани кориш“ени као модел ако би се приказивали пагани из Библије, Египани, као и Јевреји.

image00

Слика изнад приказује мајку која држи своје дете, где је она приказана како носи турбан. Она показује припростој жени њену срећу, док њено дете погледом тражи врећицу са новцем. До овог детаља се дошло као скривена порука аутора, на основу скретања пажње и упирања прстом. Важно је напоменути да је турбан симбол мушкарца муслимана, али жене и мушкарци Цигани када су носили турбан обично би им се видела коса, што указује да је слична мода постајала у Индији, муслиманске жене нису носиле турбан уопште.

Занимљиво је да их Тихомир Ђорђевић описује као велике мајсторе који се баве: ковањем, рударством, дрводељством, плетарством и музиком. Тако су они својим радом потпуно потисли или истисли народне израђевине од гвожђа и дрвета и заменили их својим производима (ексери, клинци, гребени, бургије, корита, котарице, вретена и друго).

Највећи део Цигана у Србији бавио се ковачким занатом, закључио је Ђорђевић. Шта се десило са тим мајсторима? И који је разлог да они немају никакве амбиције, осим…?

Чињеница је да се Цигани никада нису настанили (не зна им се тачан број, а многи немају ни један документ) ни у једној земљи у којој би дошли, али опстају тако да их већ вековима нико не може отерати, а они се и даље нису асмиловали у већинске народе. Без земље, без сопствене привреде, без солидног заклона, без средстава за живот, али и без икаквог знања, а ни воље да било шта створе. Као да лебде у ваздуху.

То је карактеристика Цигана свуда у свету. Има их и у Индији, и у Африци, у САД и сви имају проблем са асимилиацијом. И по томе су невероватно слични са Јеврејима који се такође веома тешко асимилију иако о томе дискутују најмање 200 година. Када је један радознали истраживач кренуо у Индију да тражи место одакле потичу ти Цигани, сви редом су му рекли да су Цигани у Индију стигли из Израиља.

Сличност друштвене заједнице и Јевреја и Рома почива на неким веома јаким правилима понашања која су код Јевреја вековима била усмено предање, да би се онда уобличила у писано учење (Талмуд), а код Рома остала усмена подука. Код Јевреја се поштује мишљење рабина, код Цигана циганског краља или краљице и старијих у заједници.

Оба народа се изричито дистанцирају од свих осталих народа тако што себе доживљавају као другачије. За Јевреје су сви остали гоје, а за Роме су сви не-Роми геџе (или гаџе). Што значи сељак односно онај ко обрађује земљу. И Јевреји и Роми преферирају трговину и транге-франге послове са новцем. Јевреји су се изборили да овај посао раде легално (да продају новац), а цигани то раде кришом.

Ортодоксиним Јеврејима из Прусије је чак било забрањено да говоре са не-Јеврејима и они су зато живели гетоизирано. Таквих гетоизираних заједница данас има и у САД и у Немчкој. Јерменски Јевреји и даље не желе да једу са не-Јеврејима. И томе се уче од малих ногу (што је чист расизам). И једни у други имају дубоко усађен ритуални осећај моралне чистоте која се огледа у поштовању овог ритуала.

Да ли су Цигани народ без домовине? Данас ће многи политичари тврдити да су Роми нација без државе и културе. Али њихова оригинална домовине је Израел и ромска култура је углавном обогаћена европском културом у музици као и у другим областима. У Европској музици значајно су заступљене оригиналне јеврејско-ромске теме. На основу истраживања из XXI века постоје докази да је њихова култура стара 4000 године.

Многи историчари и антрополози били су изоловани из њихове заједнице, тако да директно проучавање је било фрагментарно и прављене су теорије ад хоц. Али било је потребно ново истраживање истроијских архива у којима се пратило кретање Цигана и Јевреја и на крају су се сложили да Роми јесу Јевреји. У Јерусалиму постоји пар хиљада Цигана који су нажалост изгубили свој идентитет. Али они живе у Израелу, и многи те ромске породице, сматрају Јеврејима. Ромима је у овој земљи додељен статус YЕХУДИН, што значи да су грађани Израела јеврејског порекла!

У складу са непобитним историјским чињеницама произилази да су Роми Јевреји из Самарије и народ северног краљевства Израела. Њихов глани град је Самарија на северу Израела, о коме се говори у Библији. Израиљци и Асирци су сарађиали у VIII в.п.не. све док се држава Израел постепено није распала као резултат рата са Асиријом. Прелмона година била је 722 п.н.е када су Асирци извршили инвазију на Израел, тада су и Роми депортовани са територије старог Израела на територију Ниниве, која се налазила у Краљевини ХАНИГАЛБАТ-Митанни у Месопотамији. Нинива је била део краљевине Асирије у 7-6 веку п.н.е, све до Империје Медијаца, која се протезала од Индије до Анадолије. Роми су били 150 година вазали асирског царства. Након пада Асирије влада Вавилонска депортовала је њихову брац́у са југа. Они који су у изгнанству удружили очували су свој идентитет, друштвену структуру и њихова свештеничко племе и након 70-тих су се вратили на територију Каннана, где су наставили да буду признати као Јевреји. За релативно кратко време успели да врате имање своје северне брац́е, Рома, али вец́ина њих још увек је морала да живи у егзилу.
Роми су дошли у Индију око 128 године нове ере, са белим Хунима који су се населили у Утар Прадеш. Конкретно, живећи у овом региону Роми су преузели доста страних речи из Индије који се користе и данас.

Међутим, не постоје генетски рођаци људи који живе у Индији и хиндуизма или коришћених елемената дифузије. Након одласка из Индије, Роми су отишли у Европу преко Ирана, Јерменији и Босфора… али зашто они уопште почињу да се крећу да мигрирају. Чекали су десетак векова да би кренули у миграцију без повратка. И стално су у миграцији. Чудно, зар не!? Исто се тако поуздано зна да су они који се декларишу као Јевреји били у вечитој миграцији, јер су они увек некако “посебни” и “изузетни” само њих Бог воли али никако да им да обећану земљу. Па је бог покренуо Други светски рат и убрзо су Јевреји добили обећану земљу. Међутим, бог је очито негде погрешио јер Јевреји у обећаној земљи морају да ратују!

Остали су још и Цигани Јевреји који би требало да добију “неку” своју обећану земљу. Да ли је то можда Србија?

Термини којима се ките Цигани да су: дискриминисани, одбачени, није им дата могућност, угрожени, гоњени, протеривани, мучени итд. Говори о томе да је то намерно пласирана порука која треба да изазове емотивни дисбаланс код сваког појединца. По закону било које земље они имају сва могућа права само ако би хтели да те исте законе користе. Мађутим не! Они су препуштени сами себи, многе државе их игноришу, не контролишу, нико их ништа не приморава. Чудно, зар не? Можда зато што постоји неки други план, за њихово збрињавање!

О чистоти

За Јевреје појам чистоте је “кошер”, а за цигане вулгаран појам “мариме” и значи тешко скрнављење ромске чистоте. Овде су ствари наизглед супротне , али ритуално значе исто. Јевреји се упражњавањем “кошера” труде да буду што чистији (што више Јевреји), а Цигани настоје да се не оскрнаве као Цигани. Рећи некоме да је “мариме” (ку**ц) за Цигане је највећа увреда.

Ове две зајднице повезује и историја пошто су обе биле прогањане за време Хитлера и над обе је извршен, наводно, тежак геноцид. Неспорни докази за ово не постоје, али се ово уважава као историјска чињеница. Свака сумња и негирање тзв. Холокауста је законима многих земаља кажњива. У Великој Британији не. Али, евидентно је да и поред тог геноцида и једна и друга заједница никад нису биле јаче и бројније.
(Уколико у блиској будућности неки од ударних медија покрену причу да је можда и сам Хитлер био Јеврејин, као што се то нагађа за сада за Еву Браун, они промућурнији ће лако повезати све историјске коцкице и схватити коме је требао прогон Јевреја, насељавање Израела и „холокауст“ Јевреја и Рома. Остали народи су и овако небитни).

Следбеници Вавилонског Талмуда имају пуно морално право да гоје варају и пљачкају, па и убијају и да их доживљавају као будале и нижу расу. И код Цигана постоји неписано право да красти од не-Цигана односно геџа није злочин.

Откуд веза Ђурђевдана и Цигана?

Када су Језуити 1902. године основали Велику ложу Србије, једна од првих ствари коју су њихови Масони тада урадили јесте да су Цигане (Роме) који живе у Србији, преко српске владе којом су тада управљали, прогласили за Србе. Једној породици из околине Београда дали су матична документа, презиме Петровић и славу Ђурђевдан. Зато они сви славе само ову једну славу као да је њихова. Зато и данас Хрвати које су Језуити програмирали, Србе називају Циганима.

————————————————————

Референце

ВЕЛИКА ЦИГАНСКА ТАЈНА: ЗАШТО ЦИГАНИ МОРАЈУ ДА БУДУ РОМИ?
Priča o Ciganima
The Gypsise and Their Impact on Fifteenth Century Western European Iconography
The Roma – Jewish Relationship
About the Jewish origin of Roms

Антропологија

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments