У АФЕРИ БОМБАРДОВАЊА СИРИЈЕ: Нећете веровати ко стоји иза свега и шта се све догађало

0
246

Свака од 59 Томахавк ракета испаљених од стране америчке морнарице, по наређењу Трампа, на сиријску ваздушну базу у Хомсу, кошта негде између 800.000 и 1,4 милиона долара – по ракети.

Овај очигледно скуп скок у потрошњи америчке војске накнадно изузетно повећава акције произвођача. То је такође послало Free Thought Project  у истрагу о томе у које врсте акција улаже председник Трамп. Оно што су открили је шокантно, али нажалост, типично.

Томахавк ракете се производе у компанији са којом је већина људи упозната, Raytheon.

Како се наводи на интернет сајту Raytheon-а: “Данашње Томахавк Блок IV крстареће ракете могу да круже сатима, на команду истог тренутка промене курс и прикажу слику свог циља контролорима на другом крају света пре неко што га погоде са великом прецизношћу.

Томахавк се могу лансирсти са брода или подморнице, и могу летети у врло добро заштитћен ваздушни простор на удаљености од више од 1.600 км, да спроведу прецизне нападе на циљеве од високе вредоности са минималном колатералном штетом. Лансирање оружја са тако велике удаљености помаже да се морнари сачувају од опасности.“

Међутим, неки можда нису упознати са чињеницом да, како показује најновији извештај FEC-а, Трамп у ствари поседује, или је поседовао, акције у Raytheon-у. Тако је, 59 ракета које је Трамп бацио на Сирију – које су пореске обвезнике коштале негде између 47 и 82 милиона долара – би се у ствари могле претворити у профит за председника.

Трамп је поседовао акције у компанији којој је управо помогао да заради милијарду преко ноћи бомбардујући Сирију. Нема извештаја којим се може проверити шта је сада са тим Трамповим акцијама.

Извештај је показао да Трамп такође поседује, или је поседовао, акције у многим добро познатим компанијама, укључујући Apple, Nike, Whole Foods, Google, Philip Morris, McDonald’s, Facebook и Morgan Stanley, између осталог – укључујући и многе друге извођаче одбране који ће зарадити милијарде од Трампове агресије.

Важно је напоменути да је у децембру 2016. године, Трампов портпрол, Џејсон Милер рекао за The Post да је Трамп ликвидирао сву своју имовину. Међутим, тек треба да видимо неки доказ тога, а нећемо видети никакав доказ најмање до 2018. године.

“Морамо да знамо, да ли их је он представио у сукобу слободних средстава… или да ли је он купио и друге акције или средства која би створила нове конфликте?“ Норм Ајзен, који је служио као етнички саветник председника Обаме је упитао. “Све је то разлог више да нам је потребно брзо и комплетно финансијско разоткривање. Ако он јесте ликвидирао све своје акције, шта је урадио са новцем? У којој је банци новац? Шта је купио? То је много новца.“

Како наводиBusiness Insider, акције Raytheon-а су достигле 3,54 поена, што је отприлике 2,3 одсто повећања, у предтржишној трговини након напада у четвртак увече.

Наравно, 2,3 посто не звучи као много, међутим, ако се узме у обзир ефекат који то има на укпну тржишну вредност Raytheon-а, то је дефинитивно значајно. У четвртак, Raytheon је затворен на 150,75 долара, а у петак ујутру је отворен на 154,62 долара. То је подигло тржишну вредност компаније са 44,1 милијарде долара на 45,4 милијарде долара – скоро једна и по милијарда – у једном дану.

Lockheed Martin и Boeing  су имали сличне добитке.

Такође, како наводиOpen Secrets, није само Трамп давао Raytheon-у, него су и они давали њему.

Према најновијем Трамповом финансијском извештају,  он је поседовао акције Barclays, Oppenheimer, JPMorgan и Deutche Bank. Међутим, начин на који је извештај FEC-а састављен, захтева да председички кандидати само наведу своје поседе у ширем опсегу. Дакле, ми не знамо колики удео је он имао у тим компанијама.

Трампова ситуација, колико год шокантна, није ништа ново. Последњи пут када је било говора о војној акцији у Сирији 2013. године, Raytheon акције су знатно скочиле.

Како наводе амерички званичници, произвођачи оружја су додали смене и унајмили раднике, али упозоравају да то можда неће бити довољно да се одржи корак са светском потражњом за оружјем за масовно уништење.

Како САД шаље десетине хиљада бојевих глава Саудијској Арабији како би могли да бомбардују школе и болнице у Јемену, они бацају на стотине бомби на Ирак и Сирију.

Уместо да схвате да су бомбе и америчка спољна политика стварни извори тероризма, заговорници рата попут Буша, Обаме и сада Трампа, користе страх да украду народу доларе од пореза како би нахранили ову машину.

Захваљујући инвазивној и убилачко америчкој спољној политици, не постоји мањак “исламског екстремизма“ да нападне на Блиском истоку. Не добија само Саудијска Арабија америчко оружје, него и многе друге заливске државе, као и сиријски “побуњеници.“

Након пензионисања из маринаца, генерал-мајор Смедли Д. Батлер је направио националну турнеју почетком 1930-их година, представљајући свој говор “Рат је рекет,“ који врло добро сумира овај сценарио.

Оно што одваја Батлера од других историјских војних личности је да је он један од само 19 људи у историји који је освојио медаљу части, два пута. Дакле, када генерал са две звездице изађе на сцену да тврди да је рат рекет, људи слушају – већина људи, у сваком случају.

У једном од својих говора, Батлер је осудио рат и истакао како толико људи умире само да би користи имала веома мала “унутрашња“ група. Један део његовог говора гласи:

“Рат је рекет. Увек је био. Вероватно најстарији, најпрофитабилнији, и сигурно најпокваренији. Једини је међународног карактера. Једини је у ком се профит профит рачуна у доларима и губицима живота.“

Нажалост, врло мали број људи унутар ове бруталне владе икада схвати праву природу рата. Како се опасност од Трећег светског рата назире широм планете, амерички порески обвезници се музу како би се направило оружје са којим се ће овај светски рат водити.

Извор: webtribune.rs

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments