РУС ОДУВАО БРИТАНЦА У СБ: Гледај ме у очи! А шта сте ви учинили за мир у Сирији? (ВИДЕО)

0
234

На заседању Савета безбедности УН 12. априла расправљало се о нацрту резолуције којом се осуђује хемијски напад у Сирији, који су предложиле Велика Британија, Француска и САД. Русија је ставила вето на документ, између осталог и због „оптужујућег смера“ према сиријском режиму.

Пре гласања, стални представник Велике Британије Метју Рајкрофт оптужио је Русију за „бесрамну подршку Асадовом режиму“ и „злоупотребу права вета“ и истакао губитак поверења у Русију због акција сиријског председника кога она подржава.

У свом одговору заменик сталног представника Русије Владимир Сафронков изјавио је, обрац́ајуц́и се Рајкрофту на „ти“, да се Велика Британија плаши сарадње Русије и САД. Он је такође захтевао од Британца да не скрец́е поглед.

У свом обрац́ању у Савету безбедности Сафронков је рекао да Русија пажљиво пратила мартовску рунду међусиријских преговора у Женеви, позивајуц́и све учеснике на конструктивно тражење узајамно прихватљивих решења и компромис у политичком решењу. Он је додао да Русија води активне контакте са сиријским властима и широким спектром опозиционих покрета.

„Господине Мистура, ми подржавамо Ваше напоре и очекујемо да ц́ете их изграђивати. Чињеница да се женевски процес развио, да су стране почеле паралелну расправу о свим темама на дневном реду, да су започеле рад на сложеним концептуалним предлозима Вашег посредовања, може се сматрати достигнуц́ем“, рекао је Сафронков.

„Рачунамо на стабилни наставак женевског процеса. Не би требало да буде дугих пауза, ово негативно искуство вец́ смо имали током 2016. године. Овде, наравно, не треба одустајати. Потребно је да се настави марљиви рад са сиријским делегацијама, активно их охрабривати да се укључе у дијалог и тражити заједничке елементе.“

„Али говор представника Велике Британије Рајкрофта показао је да он само мисли како да омета Ваше напоре, господине Мистура, да не дозволи развој политичког процеса и у Савет безбедности унесе сукоб и непријатељство. А ствар је у томе, и то је вец́ многима у УН познато, да сте се уплашили, распао вам се сан да ц́емо ми сарађивати са Сједињеним Америчким Државама. Ви се тога бојите! Све радите како би се осигурало да та сарадња буде поткопана“, рекао је представник Русије.

„Управо због тога… Погледај ме! Гледај ме у очи! Зашто скрец́еш поглед? Управо због тога ти данас ништа ниси рекао о политичком процесу. Ниси слушао специјални говор Мистуре. Намец́ете увредљиве услове гарантима процеса у Астани. А шта сте ви то учинили за прекид ватре? У Лондону и Паризу примате групе? Илегална наоружане формације“, нагласио је Сафронков.

„Уплашили сте се што се кренуло ка миру и политичком решењу. Служите интересима оружаних група од којих многе убијају хришц́ане и припаднике других мањина на Блиском истоку. Терористички акти почињени су у православним црквама на Цвети. Да ли се бринете о њима? Потпуно сте се изгубили у вашим антирежимским идејама. Шта то радите?“, критиковао је он Рајкрофта.

„Испоставило се да је промена режима за вас важнија од ставова вец́ине чланица УН. Данас си говорио, господине Рајкрофте, ван дневног реда састанка. Вређао си Сирију, Иран, Турску и друге земље. Господине председавајуц́и, молим Вас да пратите развој заседања ако се неко неодговорно, увредљиво односи према свом месту у Савету безбедности УН. Да се више ниси усудио да вређаш Русију!“, рекао је Сафронков.

„Ипак, господине Мистура, захваљујем Вам на Вашем раду и залажемо се да се уочи наредне рунде учине додатни напори како би се међусиријском дијалогу дао истински широк представнички карактер“, закључио је он.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Да видите последње Асадове оптужбе на рачун Америке, погледајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews.com

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments