Погледајте који су домаћи паразити славили рођендан британске краљице Елизабете у британској амбасади у Београду

0
483

Званични рођендан британске краљице Елизабете обележен је данас у амбасади Велике Британије. Домаћини прославе, британски амбасадор у Србији Денис Киф и његова супруга Кејт, угостили су велики број званица из Србије и света.

Централна тема овогодишњег пријема била је 800. годишњица од потписивања Велике повеље слобода, првог уставног акта на свету и камена темељца англосаксонске демократије.

– Министар Филип Хамонд је Велику повељу назвао „најважнијим британским поклоном светској цивилизацији“. Ја бих додао да је Магна Царта била веома карактеристичан начин борбе за вредности које су предмет интересовања чувеног поглавља 23 о приступању Европској унији – рекао је британски амбасадор у Србији Денис Киф.

626569_britanci-prijem110615ras-foto-petar-dimitrijevic-09_ff

Присутни су имали прилике да виде један од 400 званичних факсимила Велике повеље слобода, које је поводом јубилеја припремила Британска библиотека. Према речима амбасадора, тај примерак ће бити поклоњен Народној библиотеци Србије.

Говорећи о приступању Србије ЕУ, Киф је истакао да ће наша земља током периода рефоми у Британији „и даље имати искреног и снажног савезника“.

Краљица Елизабета већ 89 година прославља свој прави рођендан 21. априла. Међутим, централна званична послава организује се прве, друге или треће суботе у јуну. Ове године биће одржана 13. јуна у Лондону.

626574_britanci-prijem110615ras-foto-petar-dimitrijevic-03_ff

Традиција званичне прославе установљена је зато што су се монарси рођени у зимским месецима суочавали са хладним и кишовитим временом током прославе на отвореном.

Прослави су присуствовале званице и партнери амбасаде из домена политике, бизниса, медија, културе, науке и спорта

626573_britanci-prijem110615ras-foto-petar-dimitrijevic-02_ff

Данашњем свечаном догађају у Београду присуствовали су министар одбране Братислав Гашић, министар културе и информисања Иван Тасовац, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и многи други.

Блиц

Фото: М. Обрадовић, агенције

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments