ОДАЛОВИЋ НАПУСТИО КОНФЕРЕНЦИЈУ У ЗАГРЕБУ Хрватски званичник оптужио Србију да је КРИВА ЗА ЗЛО У РЕГИОНУ

0
121
Podelite ovo sa prijateljima

Генерални секретар у Министарству спољних послова Србије и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић напустио је данас конференцију у Загребу о несталима, након што је у уводном излагању помоћник министра хрватских бранитеља Стјепан Сучић изрекао низ увреда на рачун Србије и бивше ЈНА и рекао да све зло у региону долази из Београда.

Конференција на тему “Процес ексхумација и идентификација посмртних остатака лица несталих на подруцју Републике Хрватске” сазвана је с циљем убрзање процеса тражења несталих особа/лица, информисање чланова породица и шире јавности о проблемима и препрекама које оспоравају овај процес.

У току уводног излагања помоћник министра хрватских бранитеља, који уједно води Комисију заточене и нестале Владе Хрватске Сучић је уместо извештаја, који није био примерен теми, изрекао бројне увреде на рачун Србије и њених органа.

Он је, између осталог, рекао да је на Хрватску извршена великосрпска агресија и да је тада бивша ЈНА окупирала Хрватске територије и, како је рекао, извршила бројне тешке злочине.

Повод да Одаловић напусти конференцију је био када је Сучић рекао пред 50 људи да “све зло у региону долази из Београда”, што, како је навео, није могао да одћути.

Одаловић је рекао да је срамота злоупотребљавати овакав скуп и да неће дозволити да се на овакав начин вређа држава Србија и напустио конференцију.

Одаловић је изјавио да првенствено није у реду да се овакви скупови злоупотребљавају јер смо овде да решава о судбину несталих лица.

– Острашћеност са којом је председник Комисије говорио о Републици Србији је била толико изражена да је присуствовање таквом скупу, чији је он ипак био домаћин, било понижавајуће – рекао је он, а у изјави за “Инсајдер” додао је да је хрватски министар инсистирао да медији остану како би испратили расправу.

Истакао је да Србија и даље остаје апсолутно посвећена решењу судбини несталих лица и то сматра својим приоритетом.

– То је хуманитарно, цивилизацијско али и политичко питање које се сигурно неће решавати оваквим ставовима званичника Републике Хрватске – казао је Одаловић.

хттп://www.блиц.рс/вести/политика/одаловиц-напустио-конференцију-у-загребу-хрватски-званицник-оптузио-србију-да-је/фкy6мзн

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments