МАПА СРПСКИХ ПРЕЛЕТАЧА За 16 месеци страначке боје променило 234 политичара, а овај ГРАДИЋ је РЕКОРДЕР

0
117
Podelite ovo sa prijateljima

У сваком трећем граду или општини у Србији у последњих годину дана десио се макар један случај политичког прелетања из једне у другу политичку странку. Конкретно, за 16 месеци забележена су укупно 234 таква случаја!

Ово су закључци истраживања које је спровела невладина организација “Црта” (Центар за истраживање, транспарентност и одговорност), обављеног у периоду од локалних избора у априлу прошле године до данас.

Програмски директор “Црте” Раша Недељковић за “Блиц” објашњава због чега се организација одлучила на овакво истраживање.

– Најпре, сматрамо да су последице прелетања врло лоше по демократију у нашем друштву јер обесмишљавају изборе и изазивају неповерење у институције и изборни процес. Када грађани, ако већ смогну снаге да изађу на изборе у свом граду, својој општини, виде оваква политичка прелетања (из разлога који никако није јавни интерес), то може бити значајан разлог за изборну апстиненцију. Излазност је иначе у паду последњих година, а ако се тај тренд настави, пустићемо да владају људи који су овај систем и креирали – каже Недељковић.

Истраживање доноси и посебно бизарне примере у којима цели одбори једне пређу у другу странку. То је био случај са преласком одборника Нове Србије у Српску напредну странку у Брусу – иако је СНС до тог тренутка била у опозицији у том граду. Слични примери забележени су и у Пироту и Богатићу. У категорију “бизарно” треба сместити и случајеве јавног прелетања какав је био онај у којем је одборник СПС Милан – Манча Стојковић уживо на локалној телевизији прешао у СНС. Интересантно је и то да је било неколико случајева прелета из власти у опозицију.

Иако су очекивали да ће прелетачи бити несклони да говоре о својим подухватима, у “Црти” кажу да, на опште изненађење, то није био случај.

– Бизарно је било и то што су нам се људи сами јављали хвалећи се да су прешли из једне у другу странку. Није, међутим, прелетање присутно само у Србији, нити га је измислио овај режим: то је био начин утицаја на локалу и претходних гарнитура. Једино га је могуће зауставити освешћивањем грађана и осуђивањем оваквих потеза – каже Недељковић.

И тужилаштва треба да се позабаве

“Нажалост, морам да кажем да има индиција да се до прелетања долази не само због лукративних разлога, већ имамо и притиске, претње, киднаповање одборника у току преговора, одвођење читавих одбора на консултације… У тим случајевима има и оних који би могли бити предмет рада тужилаштва. Када би суд уз приложене доказе донео пресуду у неком од тих случајева – то би био озбиљан сигнал да се са том праксом престане”, закључује Раша Недељковић, програмски директор „Црте“.

Брус рекордер по броју прелетача

Прелазак одборника из Нове Србије у Српску напредну странку у Брусу је посебно занимљиво јер је Нова Србија била самостално на власти, а СНС у опозицији. Преласком председника општине и свих 19 одборника НС, СНС постаје странка на власти, а тиме Брус постаје општина са тренутно највише прелетача у Србији. После ове промене у Брусу је сад на власти 26 одборника, а у опозицији три.

хттп://www.блиц.рс/вести/политика/мапа-српских-прелетаца-за-16-месеци-странацке-боје-променило-234-политицара-а-овај/еyт66тл

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments