УЖАС! У Србију се увози ГМО храна вез 10 година! На удару Цоца Цола, Сникерс, Пепси, МцДоналдс!

0
291
Podelite ovo sa prijateljima

Истраживали смо мало тему ГМО хране, а за кратко време дошли смо до запањјућих информација, које смо заправо сви ми у народу мање више већ знали.

Није никаква тајна, да се ГМО храна продаје у Србији у последњих 10 година. Оно што је заиста срамно јесте што Србија има најгору контролу хране из увоза у Европи што многе земље искориштавају не били нам увалили највећи шкарт од робе.

Нажалост, ово правило не важи само за гардеробу и накит и технику, већ и за храну. Тако У Србији грађани већ 10 година конзумирају ГМО храну а да то ни не знају, јер због лоше контроле н апроизводима нема никаквих ознака да је одређена храна вештачка, те на тај начин долази до обмане и конзумације исте.

Међу најгоре оцењеним робама налазе се оне америчке које се по лиценци заправо производе у Србији као што су многа газирана пића и слаткиши. То дакле значи да највише деца страдају. Економиста и аналитичар тржишта Давор Ћетко рекао је за слободне медије, да највише ГМО састојака има у Цоца Цола производима, Сникерс и сличним чоколадицама али све чешће и у новој брзној храни попут разних замрзнутих филета, острига и морских егзотичних риба.

Он напомиње међутим да научно није доказано какве конкретне последице на здравље утиче ГМО храна али да је неплодност мушкарца и повећање обољења рака дебелог црева такође међу првим обољењима.

За сада нема доказа да утиће на расположење и ментални склоп. Ипак његов колега Радивоје Ћурчић доктор наука из Ужица, упозорава да у 80%увозне хране има ГМО састојака и да то утиче пре свега на обољења у стомаку, цревима и пробавном тракту,а да заиста јако мало утиче на психу, сем у случају тежег обољења неког органа при чему се свест и расположење свакако могу променити.

И остали стручњаци годинама упозоравају на то да је Србија у топ 3 земље у Европи где се шаље ГМО храна, међутим ако нма је за неку утеху, у последње три године готово све чланице ЕУ усвојиле су закон о дозволи ГМО промета и дистрибуције, а ускоро би могло бити усвојен и закон који би произвођаче олакшао потребе да означавају производе, што значи да нико више нигде неће ни знати шта конкретно једе.

Извор: СлободниМедији.цом

Дајана Дашић

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments