Тешке оптужбе: Министарство грађевина крије пљачку државног земљишта

0
392
Podelite ovo sa prijateljima

Нови Сад – Удружење грађана Мрежа за реституцију оптужило је данас Министарство грађевине да је апсолутни рекордер у наклоности према узурпацији и пљачки државног грађевинског земљишта и најавило да ће од премијера затражити да та институција више не буде надлежна за облигационе и својинско правне односе.

„Апсолутни рекордер у скривању, непописивању, благоноклоности према узурпацијама и пљачки државног грађевинског земљишта је Министарство грађевинарства, у чијој надлежности се налази и Републички геодетски завод задужен за вођење евиденције о непокретностима“, оценила је Мрежа.

Мрежа ће зато, како је најавила, у сусрет будућим изменама Закона о Влади и Закона о министарствима, упутити и иницијативу премијеру Србије да Министарство грађевинарства не буде надлежно за облигационе и својинскоправне односе који су већ у надлежности Министарства правде, како би се избегао „сукоб интереса и непотребни дуалитет надлежности“.

„Као илустрација, подсећамо да само у Кнез Михајловој улици у Београду више од половине државних некретнина није уписано у катастар као државна својина, а неке уопште нису ни биле уписане у катастар“, додаје се у саопштењу.

Удружење „Мрежа за реституцију“ саопштило је да је данас истекао још један, већ продуживани рок за пријаву јавне својине Републичкој Дирекцији за имовину од општина и јавних предузећа.

Они су подсетили да су на данашњи дан 2011. године на снагу су ступили Закон о јавној својини и Закон о реституцији, који су омогућили локалним самоуправама и јавним предузећима да без накнаде постану власници државне својине, а једина законска обавеза била је подношење пријаве Републичкој Дирекцији за имовину.

„Мрежа за реституцију још није добила тачне податке о томе колико и којих корисника јавне својине је пријављено, а захтев за приступ информацијама од јавног значаја поднет је још 22. марта 2016“, пише у саопштењу Мреже које је потписао председник Богдан Вељковић, а додаје се да ће због тога данас бити поднета и Жалба Поверенику за информације од јавног значаја.

Мрежа је упозорила да је вишеструко већи проблем чињеница да се не пописује јавна својина када је у питању државна земља.

„Само два корисника пољопривредног и шумског земљишта у државној својини – ЈП Србијашуме и Министарство пољопривреде, не воде евиденцију о скоро два милиона хектара државног земљишта“, упозорила је мрежа.

Како је објашњено, Управа за земљиште је у августу започела тендер за набавку софтвера ради евиденција Уговора о закупу, али до данас није ништа урадила да би и „нескривену државну земљу пријавила Републичкој Дирекцији за имовину“.

Бета

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments