“Србија ће признати Косово, и то пред улазак у ЕУ”

0
427
Podelite ovo sa prijateljima

– Верујем да ће на крају европског пута Србија морати да призна независност Косова – каже за „Блиц“ посланица у британском парламенту Карен Ламли.
– Рекла бих да ће се то десити, и то ће вероватно бити пред крај евроинтеграција Србије. Ваш премијер и остало руководство су предузели крупне и храбре кораке у вези с Косовом. Нисам сигурна да је то решено, али је на путу да буде. Мислим да је независност Косова ствар око које нема преговора – прича Ламли, која је у Парламенту Велике Британије шефица Групе пријатељства са Србијом.

Како каже, Србија већ веома дуго жели да се прикључи ЕУ, али је услов томе решавање ситуације са Косовом. Каже и да је задовољна што се те ствари полако и дешавају.

– Лично мислим да ћете се у неком краћем периоду прикључити ЕУ, мада Велика Британија можда тада неће бити њен део – каже Ламли.
Избеглице велики изазов

Карен Ламли сматра да прилив избеглица са Блиског истока очито неће ускоро престати и да је то за Србију велики проблем с обзиром на не тако сјајну економску ситуацију и велику незапосленост. За Србију, Хрватску и Мађарску то ће бити велики изазов. Зато мора да се нађе европско решење, али се не може наставити ни овако као до сада – истиче Ламли.

Она наводи да је ЕУ једини пут којим Србија треба да иде и да је актуелна ситуација таква да други избор не постоји.

– Земље у окружењу, попут Хрватске, већ су унутра. Морате да будете сличан или равноправан „играч“ са њима. Економија ће расти, долазиће инвеститори, ваша влада је стабилна, корупција је стављена под контролу и крећете се у правом смеру. У Србији сам први пут била пре 13 година и сваки пут када дођем видим огроман напредак и промене – истиче Ламли.

Ако Србија не постане део ЕУ, упозорава она, остаће иза свих земаља у региону.

– То је лоше за вас јер сте мала и угрожена економија – истиче она.

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments