СКУПШТИНА СРБИЈА ПРЕДАЛА ПРЕСТОНИЦУ АРАПИМА: Усвојен lex specialis о Београду на води

0
484

УПШТИНА СРБИЈА ПРЕДАЛА ПРЕСТОНИЦУ АРАПИМА: Усвојен lex specialis о Београду на води

Посланици Скупштине Србије усвојили су синоћ лекс специјалис за пројекат „Београд на води“, којим ће бити регулисан поступак експропријације и издавања грађевинске дозволе, што је предуслов за почетак изградње тог пројекта и доласку арапског капитала из Дубаија у Србију.

За закон, којим је „Београд на води“ дефинисан као пројекат од посебног значаја за Србију и Београд, гласало је 176 посланика владајуће коалиције, док је против било девет посланика, уздржаних није било.

Усвајању закона је претходила вишечасовна расправа коју су обележиле бројне полемике.

АРХИТЕКТИ СРБИЈЕ И БЕОГРАДА: Београд на води – још једна подвала (Докази)

Удружење Архитеката Србије и Друштво Архитеката Београда је почетком ове и крајем прошле године, добронамерно и професионално упозорили на штету коју град Београд може имати реализацијом Београд на води на начин како су Влада Србије и руководство Србије  замислили и како бахато данас спроводе у дело тај пројекат.
То да једна макета, за коју се не зна ни ко ју је урадио ни одакле је дошла постане главна матрица даље разраде просторног плана највреднијег дела Београда Удружење Архитеката Србије и Друштво Архитеката Београда сматрају нечувеним ругањем струци и свим становницима и Београда и Србије. Србија има 4500 архитеката и урбаниаста, од тога 2500 само у Београду.

Више о овоме прочитајте – ОВДЕ.

Пројекат „Беград на води“ предвиђа наводну арапску инвестицију од 3,5 милијарди евра у изградњу стамбено-пословног комплекса, површине око два милиона квадратних метара, на обали Саве, а Влада Србије планира да га реализује у сарадњи са компанијом Иглс хилс из Уједињених Арапских Емирата.

Предвиђено је да на делу приобаља, на површини од око 177 хектара, у пројекту „Београд на води“, буде изграђено милион квадратних метара стамбеног простора и око 750.000 квадрата пословног и комерцијалног простора.

Предвиђена је и изградња 62.000 квадрата јавних установа као што су вртићи, школе, установе културе, социјалне и здравствене установе, а планирано је да на површини од 242.000 квадратних метара буду изграђени паркови.

Очекује се да ће у новоизграђеним објектима бити запослено више од 13.000 радника и да ће на том простору становати око 17.000 људи. Процењени трошкови који се односе уређење простора, изградњу инфраструктуре и експропријацију износе 33 милијарде динара, а Влада очекује да ће приходи по основу доприноса за уређење грађевинског земљишта на локацији „Београда на води“ бити 33,7 милијарди динара.

Трошкови Града Београда на уређењу грађевинског земљишта биће регулисани посебним уговором између Града Београда и Републике Србије.

Према закону, допринос за уређивање грађевинског земљишта платиће инвеститор, а трошкове експропријације сносиће корисник експропријације. Наводи се и да Град Београд и Република Србија имају сва права, обавезе и одговорности корисника експропријације.

Министар финансија Душан Вујовић рекао је да ће трошкови експропријације земљишта износити у просеку 19,24 евра по квадратном метру, односно укупно 850 милиона динара у 2015. и још 40 милиона евра у наредних пет година.

Предлог закона у начелној расправи представио је премијер Александар Вучић који је истакао да је тај пројекат важан за Србију јер ће донети економски раст и отварање радних места, док су посланици опозиционих странака оспоравали његове тврдње, уз оцену да је лекс специјалис о „Београду на води“ неуставан.

Пројекат „Београд на води“ требало би да буде изграђен на делу обале Саве који се простире од Бранковог моста до комплекса Београдског сајма, а почетак радова очекује се крајем лета 2015. године.

Планираним радовима предвиђа се, између осталог, и измештање Главне железничке и аутобуске станице, ојачање обалоутврда као превентива у случају поплава и боља саобраћајна комуникација са осталим деловима града.

Извор: Танјуг, Бета, Србин.инфо

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments