ОМБУДСМАН: Систем није срушен у Савамали, већ нерадом државе

0
221
Podelite ovo sa prijateljima

Вршилац дужности заштитника грађана Милош Јанковић изјавио је у Новом дану телевизије Н1 да се правни систем не руши тиме што неко руши Савамалу, али се руши ако се не истражи оно што се пре годину дана десило у Херцеговачкој улицу.

Канцеларија Заштнитника грађана недавно је утврдила да су два објекта у Херцеговачкој улици у Београду, која нису потпуно уклоњена у ноћном рушењу пре годину дана у Савамали, накнадно незаконито обрисана из катастарске евиденције.

Јанковић је објаснио да постоји низ параметара који указују на то да су из катастра брисани објекти који су постојали у моменту брисања.

-Један одлучни (параметар) је да постоји и вештачење из ког се може закључити да су објекти постојали након њииховог рушења. Власник или држалац тих објеката дао је интервју вашој телевизији дан након што је од стране службеног лица катастра утврђено да објекти не постоје, а иза њега се види да постоје, навео је он.

-Власник или држалац тих објеката дао је интервју вашој телевизији дан након што је од стране службеног лица катастра утврђено да објекти не постоје, а иза њега се види да постоје.

Јанковић каже да му саопштење Републичког геодетског завода, у којем наводе да ће спречити политизацију случаја Херцеговачка, ствара нелагоду, јер је надлежност Заштнтника грађана да утврди законитост и правилност рада упаве, где “дух политике” не би смео ни да буде присутан.

Измене у катастру су, како каже, осујетиле подносиоца притужбе у остваривању својих права. Будући да је у овом случају немогуће отклонити штету која је настала, канцеларија Заштитника грађана упутила је Републичком геодетском заводу препоруку да се утврди ко је одговоран за поступање које није у складу са прописима.

Јанковић подсећа да су државни органи у случају Савамала показали неефикасност, јер тај случај није решен ни после више од годину дана, а да катастар, с друге стране, показује изненађујућу ефикансост будући да је решење донето дан после рушења.

-То је чудна ефикансот у условима када катастар није тако ажурна институција. Пре неколико година катастар је месецима пролонгирао уписе, а могли сте, ако платите, да раније добијете тај упис. Колико сам проучио овај случај, у року од једног дана је експресно донето решење. Било би добро да је то образац који ће катастар користити у свим случајевима, а не само у појединачним, оцењује омбудсман.

Гост Новог дана упозорава да су прошле године у Савамали порушена основна начела Устава, и да се ствара утисак да су се одређени појединци ставили изнад Устава и закона. Он каже да на одрешени начин разуме, али да никако не оправдава рушење објеката у Хервеговачкој, и да је далеко горе шта све није урађено од тада.

-Не руши се правни систем тиме што неко руши Савамалу, али се руши ако се не истражи оно што се десило, истиче он.

Јанковић каже да они који су били дужни да истраже тај случај то нису урадили, и да држава не реагује на нешто на шта би морала да реагује, па макар и да каже да то није тачно.

Сматра да је тај случај могао лако да буде решен и подсећа да је Заштитник грађана четири, пет дана после рушења отишао у полицију и утврдио релевантне доказе за своје утврђење. “Сви ти наши налази нису оспорени. Морамо их узети да су тачни. Ниједном једином речју није реечено то није тачно”, истиче Јанковић.

Омбудсман каже да је канцеларија Заштитника грађана са своје стране урадила колико је могла, да на својој страни има снагу аргумената, и да изношењем тих аргумената у јавност покушава да укаже на оно што није добро.

-Што се више одлаже, решавање је далеко, далеко теже. Руши се кредибилитет институција, упозорава Јанковић и истиче да уреена држава мора да почива на постојању институција у које су грађани, нажалост, изгубили поверење.

Каже да се људи канцеларији Заштитника често обраћају речима: “Знамо да нисте надлежни, али остали сте једини”. Заштитник грађана, како каже, треба да буде последња инстанца, а не неко ко ће постати ургентни тим за решавање проблема у држави.

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments