Москва — Руски председник Владимир Путин саопштио је да Русија неће протеривати америчке дипломате и да се неће “спуштати на кухињски ниво дипломатије САД”.

0
232
Podelite ovo sa prijateljima

Иако је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров предложио да се протера 35 дипломата САД из земље, као реципрочан одговор на последње потезе администрације у САД, Путин је навео да „задржава право на одговор“, али да нема намеру да „прави проблеме страним дипломатама“.

Путин сматра да су „последњи непријатељски потези Вашингтона“ провокација чији је циљ да се додатно наруше руско-амерички односи и да је протеривање руских дипломата из САД неодговоран чин.

„Јасно је да је то у супротности са фундамендалним интересима и руског и америчког народа, нарочито узимајући у обзир посебну одговорност коју Русија и САД имају у очувању глобалног мира. Овакве ствари наносе штету ширим међународним односима“, навео је Путин.

Руски председник је рекао да не само да неће протерати дипломате САД, већ је позвао њихову децу на новогодишњу прославу у Кремљ.

„Руске дипломате ће новогодишње празнике провести у кругу породице и пријатеља. Ми нећемо протеривати никога, нећемо их спречавати да празнике дочекају на уобичајеним местима. Не само то, већ сва деца акредитованих дипломата САД имају позив да дођу до наше јелке у Кремљу“, навео је Путин.

Руски председник је рекао да жели да ради на обнављању руско-америчких односа на платформи коју ће спроводити администрација Доналда Трампа.

„Штета што администрација председника Обаме на овакав начин завршава свој рад, али без обзира на све, желим њему и његовој породици срећну Нову годину. Честитке и новоизабраном председнику Доналду Трампу и америчком народу. Свима желим добро благостање и успех“, навео је Путин.

 

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments