Македонија: „Тиранска платформа“ осуђује српску војску?

0
205
Podelite ovo sa prijateljima

Лидер СДСМ-а Зоран Заев бранио је у изјави за ХРТ “тиранску платформу” албанских странака у Македонији за формирање владе са његовом странком, наводец́и између осталог да нема ништа лоше у томе што у њој постоји формулација којом се осуђују војске из прошлог века због убијања цивилног становништва.Т

– Неки алудирају на то да су то биле српске војске, неки да су биле немачке, италијанске или бугарске, за време фашизма и Другог балканског рата. Међутим, осуђивање да су војске убијале цивиле није ништа страшно – оценио је Заев.

Он је казао да је „изговор да неко Македонији жели зло заиста неутемељен“.

– Разлог оправдавају тиме да је та декларација потписана у Тирани. Декларација је састављена у Македонији као део њихових предизборних програма, али су се састали у Албанији како би се све странке Албанског блока окупиле на једном месту – рекао је лидер социјалдемократа.

ХРТ наводи да је поводом политичке кризе у Македонији, која је почела пошто је председник те земље Ђорђе Иванов одбио да додели мандат за састав владе Заеву који је имао потврђену натполовичну подршку у парламенту после недавних избора, лидер СДСМ-а изјавио да ипак не очекује насиље и сукобе.

Свет нам се смеје…

– Сви се тога бојимо, али сам уверен да се то нец́е догодити. Да је требало да се догоди, догодило би се пуно раније. Преговорима смо дошли до овога. Срец́ан сам и поносан што смо хемијском оловком и гласом скинули режим са власти. Не мора да се лије крв да би пао режим – навео је Заев.

Он је ситуацију у Македонији оценио „крајње апсурдном“.

– Верујем да је ово привремена ситуација, јер свет нам се смеје. Ово демократија не познаје, ово је толико контрадикторно да то не можете објаснити никоме. Добијање мандата може да значи и да можда нец́емо успети да саставимо владу, али са 67 од 120 посланика имамо право да добијемо прилику – изјавио је Заев.

 

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments