Вучићев кум и директор ЕМС-а Никола Петровић да поднесе неопозиву оставку због бацања 14 милиона евра у Црну Гору!

0
756
Podelite ovo sa prijateljima

Јавно предузеће „Електромрежа Србије” од данас је власник дела црногорског преносног система струје. Како „Политика” сазнаје, ЕМС је купио на берзи нешто више од 10 одсто акција „Електропреноса Црне Горе” у вредности већој од 13,9 милиона евра.

Том трансакцијом српски преносни систем знатно ојачава свој положај у европском електроенергетском систему. Захваљујући тој куповини, ЕМС има право на дивиденду и добија место у одбору директора црногорског „Електропреноса”.

Коментаришући најновији пословни потез ЕМС-а, Љубинко Савић, секретар Удружења за енергетику Привредне коморе Србије, каже да је то у старој Југославији био јединствени преносни систем, те да је можда идеја да се то поново направи.

– Посматрајући с економске стране, ЕМС ће на овај начин моћи да наплаћује, сходно свом уделу у власништву, пренос струје, као што раде сви трговци електричном енергијом. С друге стране, добро је да Србија шири преносни систем преко својих граница, без обзира на то што је реч о малој држави, каква је Црна Гора – каже Савић.

Куповина ЕМС-а интересантна је и с аспекта повезивања овог дела енергетског система са Трансбалканским коридором, у шта је ЕМС већ почео да улаже, градњом далековода Панчево–Решица.

Изградња система за пренос електричне енергије Трансбалкански коридор омогућава пренос електричне енергије на великим растојањима уз минималне губитке, спајајући тржишта источне и западне Европе.

Куповином ових 10 одсто акција у црногорском предузећу доћи ће до заједничког управљања преносом, каже Савић и додаје да би добит за ЕМС могла бити и то што би на овај начин уз Црну Гору и наша земља могла да постане енергетско чвориште у овом делу Европе и то тако што би се поставио подводни високонапонски кабл између Пескаре и Бара, за шта је уговор већ потписан.

Пројекат предвиђа постављање кабла дужине од 300 километара испод мора и 100 километара на копну. Овај уговор, каже Савић, требало је да буде допуњен и другим пројектима у које би била укључени долина Дрине, Србија и Република Српска због њихових хидропотенцијала, каже наш саговорник.

Слободан Ружић, бивши помоћник министра енергетике, за наш лист каже да технички ова куповина не мења ништа, те да би радије волео да чује да је ЕМС уложио у појачање преносног система у Србији или пребацивање 220 киловолтног на 440 киловолтни далековод.

Преузимањем 10 одсто акција „Електропреноса Црне Горе”, Србија у најбољем случају може да рачуна на толики удео у подели дивиденди, ако до тога дође, под условом да већински власник одлучи да дели дивиденде уместо да инвестира те паре у нешто друго.

Политика

Напишите свој коментар и мишљење

Будите читалац са мишљењем, Поделите став са пријатељима!

Powered by Facebook Comments